21.8.04

 

73 marges. (la volatilització de la literatura)

.
Una de les lectures pendents per a l'estiu era la del n. 73 de la revista "Els Marges". http://www.lavenc.com/elsmarges.html .Quan vaig saber que canviava d'editor em vaig espolsar els prejudicis i me'l vaig anar a comprar. Fins ara no l'havia llegit. I no puc més que recomanar-ne, com a mínim, un article preciós: La volatilització de la literatura, de M. Carme Junyent.
.
L'article parla de com la homogenització lingüística porta la homogenització de tot el que hi ha al darrere de la llengua (els referents, la tradició cultural i literària, el context, el receptor...) i com això comporta la desparició d'allò que en diem "literatura" i la sustenta. L'autora no fa volar coloms. Tots sabem dels seus coneixements de llengües i cultures ben allunyades, i justament parla a partir de dades i fets comprovats en escriptors i cultures d'arreu que ja han passat o estan passant per aquests processos. És un article interessant, intel·ligent, fonamentat i que fa pensar. Que para atenció en un fenomen naixent al qual fins ara aqui no s'ha fet gaire cas. O gens. I estem a la cua, i tenim un número que farà que ens toqui aviat.
.
O potser ja ens comença a tocar, de manera subtil. Un cop llegit l'article es pot fer l'exercici d'aplicar tot el que s'hi diu a la llengua i la literatura catalanes. Els resultats són interessants. La volatilització de la literatura ja ha arrencat el vol.
.
El número s'obre amb la traducció de Preguntes, aromes i pensaments, d'Eduardo Chillida; sempre interessant i savi. I conté també un article de Joan-Lluís Marfany : La història de la diglòssia a Catalunya. També cal que es llegeixi. I un article sobre Fuster (etern Fuster) i déu n'hi do.
.
I cinc poetes escriuen "sobre la poesia i sobre la meva poesia". Em prometo a mi mateix parlar-ne un altre dia des d'aquí, però ja dic que en algun d'aquests textos també s'hi pot llegir una volatilització de la literatura (d'una altra mena, però volatilització també). Està molt bé que des de la revista es faci parlar a poetes sobre poesia i sobre la seva poesia, però em sembla que no han triat del tot bé. O bé sí que han triat bé per tal que els poetes es retratin. I també està molt bé llegir-se els poemes després de llegir el text de l'autor sobre poesia. Aquests són els nostres poetes? Doncs què hi farem.
.
Hi torno : Llegiu-vos l'article de M. Carme Junyent. Els Marges n. 73 (primavera 2004) pàgs. 61-75. Gràcies
.
.

Comments:
Els poetes en qüestió són (ja que tu no poses els noms, els poso jo) Anna Aguilar-Amat, Carles Hac Mor, David Jou, Marc Romera, Màrius Sampere i Passarell. ¿N'hi ha per fer volatilitzar coloms (i passerells)?
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?