18.8.04

 

miquel gil

.
Fa temps vaig fer-me amb Orgànic, el disc de Miquel Gil. Ara mateix estic reescoltant Katà, que ha tret fa poc i que m'ha fet retornar a aquell. Sí que m'agrada molt en Miquel Gil, i per moltes raons. Una de les raons, potser la menys "autèntica" --perquè és la més racional i la menys visceral o sensitiva--, és per l'ús que fa de poetes contemporanis, la majoria joves. Recordo encara, a Orgànic, la impressió de sentir cantar uns versos com "Amaga l'arbre un riu" i de veure que era un poema (d'Anna Montero), i la recerca infructuosa del llibre, introbable, que va dur a altres llibres de la poeta valenciana (la recomano!!).
.
Miquel Gil, savi de música i de lletres, fa allò que gairebé cap cantant o músic no fa: aprofitar les paraules ben dites, i bones i belles, dels poetes. La majoria de cantants o musicons ens regalen textos mediocres i infumables que si alguna cosa fan és deseducar els qui els escolten. La veu adusta i seca de Gil, tan rica, fa brillar les paraules, i les paraules il·luminen i donen cos a la seva música i el seu cant. I això és bo.
.
He dit que Gil és savi. I, entre altres coses, ser savi deu ser això: saber aprofitar allò de bo que es té al voltant i posar-hi tan sols allò que es creu que només un mateix pot aportar-hi (en un acte de modèstia profunda; cosa de savis, també). Miquel Gil extreu la seva música dels anys, de la terra, d'allò més profund de l'ànima i de la història i hi acobla les paraules tretes d'allò més profund dels nostres poetes.
.
Que tinguem Miquel Gil per anys i panys i cants.
.
.
.
amaga l'arbre un riu
sota l'escorça
al cor d'aquest desert
on el record sedeja
amaga l'arbre un bosc
sota l'escorça
i és en l'escletxa
que dius amor
on arrela i s'enlaira
al cor d'aquest país
on la memòria
s'encova al fons dels mots
i germina
.
. . .
.
sota del salze
s'eixampla la terra
i a dintre
un món de saba
creix amb els sols
i amb les llunes brolla
.
així germina el gest
a frec de llavis
.
.
Anna Montero

Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?