11.10.04

 

guillem de berguedà de nou (passa-ho)

.
M'ha arribat aquests dies i, mirant mirant, veig que es va acabar de fer el gener de 2003. I em toca l'orgull no haver-ne tingut notícia fins ara, tan tard. És el doble disc que Francesc Ribera ha dedicat a Guillem de Berguedà. Ha posat al dia dels textos i els ha fet musicar. Tots els trenta-dos poemes (l'obra completa) del trobador més dolç i més violent de la Història, i un dels més excelsos poetes de l'edat mitjana catalana.
.
Confesso que d'entrada no tenia massa confiança en el producte. No m'interessa gaire (de fet, gens) la trajectòria dels Brams, el grup que lidera Francesc Ribera (Titot). Però un cop escoltat el disc he hagut de canviar els prejudicis que tenia respecte a aquest personatge. La feina que ha fet penso que és admirable, i molt ben feta (res a veure amb el que podria semblar: prejudicis!):
.
Les adaptacions al català modern dels poemes de Guillem de Berguedà estan molt ben fetes. Conserven metre i rima (algunes, de dificultat extrema), juguen amb el significat de fons dels textos, i incorporen de manera natural alguns detalls imprescindibles per a la comprensió de tot plegat (això només es pot veure amb l'edició de Riquer al costat --Quaderns Crema!!--). No crec que un "poeta oficial" ho hagués fet millor. Hi ha ofici i esperit.
.
Les músiques són fetes per músics diferents de tots els Països Catalans (es pot dir encara això?), i de tota mena d'estils i escoles (Biel Majoral, Manel Camp, Joan Reig, Jordi Batiste, Miquel Gil, Jaume Arnella, Joan Isaac...), i pràcticament totes estan molt encertades. Els arranjaments són justos i ben trobats, amb un conjunt orquestral que barreja instruments "moderns", "clàssics" i "nostrats".
.
No sé... He quedat molt parat davant d'aquest disc. L'obra completa de Guillem de Berguedà en un doble CD. Sentir en paraules d'ara i amb música d'ara aquells mots de Berguedà, el ressò d'aquell temps (amb totes les connotacions de la cavalleria, el vassallatge, l'amor cortès i la mala llet de Berguedà), és un goig. No sé quin èxit ha tingut això (imagino que poc, al menys pel que me n'ha arribat), però val la pena de fer-ne ressò. Tampoc sé fins a quin punt la Generalitat hi ha ajudat (sí que hi ha el logo, però ja se sap... I n'hi ha tants, de logos, que m'ensumo que tots hi han posat una mica de misèria). Només sé que m'han vingut unes ganes molt grosses de dir-ho a tothom i de recomanar això. I aquí estic, escrivint-ho.
.
El disc és : "Francesc Ribera, Titot, Guillem de Berguedà; obra completa musicada". I és editat per Plural Produccions (info@pluralproduccions.com), tot i que crec que la distribució és de Discmedi i Blau: discmedi@discmedi.com ; http://www.discmedi.com (93 284 95 16). No, no tinc comissió. Només que penso que és una molt bona feina bastant ignorada.
.
Si us ha picat la curiositat, ja em daré per ben pagat.
.

Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?