7.10.04

 

Jelinek : Brillant

.
Brillant, sí. Elfriede Jelinek és brillant. Ja ho sabíem.
.
Ara, però, vull dir que brillant que és el món cultural i editorial català i castellà. Avui, dijous 7 d'octubre, escolto a la una del migdia les notícies de Catalunya Ràdio. Diuen que han donat el Nobel a l'escriptor austríac nosequè. Realment, el nom era inintel·ligible. De seguida penso: El nom s'assembla a Elfriede Jelinek, però han dit "escriptor" i no "escriptora". Tot i que éssent austríac... Deu ser que s'han equivocat. Doncs no. Es veu que no podia ser una dona escriptora Nobel. Havia de ser, "naturalment", un home, i home l'han fet (precisament a ella!).
.
Brillant, doncs, el servei de redacció i documentació de Catalunya Ràdio (si no haguessin desmantellat Catalunya Cultura, potser algú els hauria pogut informar de qui és la senyora aquesta).
.
I brillant el món editorial català i el castellà. En català, ni una trista traducció. En castellà, El ansia, a Versal, el 1993; La pianista, a Mondadori, el 93; i Los excluídos, el 92, també a Mondadori.Tots tres llibres "introbables", diuen els periodistes: Mentida!! N'hi ha munts a llibreries de saldo. Si us afanyeu encara els podeu trobar abans no els retirin per multiplicar el preu per 10. Ni tan sols van gosar reeditar La pianista quan se'n va fer la meravellosa pel·lícula.
.
Brillant també TV3, que no té ni una imatge de Jelinek i passa fragments de la peli "La pianista" i d'ella només una foto horrorosa i superampliada.
.
Brillants els "periodistes culturals" que queden desconcertats (ràdios i TV.; no podem parlar de la premsa, encara) i van posant adjectius que l'únic que fan és que l'oient d'entrada pensi que aquí hi ha coses rares: no hi ha res estrany: hi ha una narradora excel·lent; una de les retratistes més lúcides i extraordinàries dels nostres temps; una lluitadora sòlida. Una de les veus europees més imprescindibles.
.
En fi...
.
I estem contents, també, perquè una mica és com si l'haguessin donat a Thomas Bernhard. I per què, com hauria fet ell, Jelinek ja ha anunciat que no anirà a recollir el premi "per malaltia" quan, coneixent-la una mica, costa ben poc endevinar el perquè. Sembla que tots els austríacs intel·ligents siguin igual (Kraus, Bernhard, Jelinek...)
.

Comments:
No conec la premi Nobel, però Bernhard mereixia tots els premis haguts i per haver, tots els que no hagués recollit perquè "no és bo tancar-se i tancar-ho tot, però és que, si obro, entren". Quina mala baba tenia i quin sentit de l'humor més bestial!

Tenim algunes afinitats, es veu; ja t'aniré seguint.

Lola (paraules)
 
gràcies.
també et visito (si ets la cantaire).
 
No. Sóc la Lola de "Paraules"; la cantaire firma amb un "Lola, la cançonera", així ho hem acordat per evitar confusions.
Per cert, acabo de llegir que aquesta dona del Nobel va insistir perquè fos publicada una novel.la (La piel del lobo) d'un altre compatriota rabiüt, Lebert. No entenc com ha passat tan desapercebuda; és d'altíssima qualitat, també.
 
OSTI!! Hans Lebert!!!! Ja no me'n recordava. Era austriac? "la piel del lobo" és una meravella. I un llibre de contes: "Un barco de montaña". Gràcies per refrescar-me la memòria. L'afegiré a la llista d'austríacs (no "austriacs", com diuen a la ràdio i la tele).
Val a dir que a la llisteta m'hi vaig descuidar el Handke, que no és tan misantrop ni radical pel que fa al seu tracte amb la societat, però déu n'hi do; i la seva obra --amb dalts i baixos-- és també fonamental.
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?