9.11.04

 

de botigues i llibreries

.
"4 euros a les llibreries que són alguna cosa més que un supermercat de llibres".
.
Així acabava el post de l'altre dia, que només volia ser una incitació al llibre de Picco della Mirandola. I és que és això. Més o menys o exactament això.
.
Hi ha dos tipus de llocs on pots anar a comprar llibres: les botigues on venen llibres i les llibreries. Per desgràcia hi ha moltes botigues on venen llibres i molt poques llibreries. Per qüestions de feina vaig sovint a "llibreries" del país, i em toca escoltar moltes vegades com els botiguers parlen de llibres i en recomanen. I això em posa malalt. La majoria de vegades és horrorós sentir com els botiguers de llibres expliquen coses als pobres clients. No cal que un llibreter sigui un crític literari, però hauria de tenir un mínim de sensibilitat lectora, bon gust, criteri i tot allò que hauria de fer-ne una persona a qui el lector pugui confiar-li una cosa tan important com les lectures. La majoria no deixen de repetir les consignes dels suplements dominicals o les revistes de paper-couché, si no és que repeteixen el que expliquen els viatjants o els fulls de propaganda. La majoria estan venuts a la publicitat i han llegit ben pocs dels llibres de què parlen.
.
Si per ser carnisser, posem per cas, o metge, o paleta, s'han de saber quatre coses de l'ofici (més que embolicar i tornar canvi), sembla que per vendre llibres no calgui ni llegir. I sé de què parlo. Ens queixem que es llegeix poc. És normal: es menjaria ben poca carn si la majoria de carnissers no sabessin tallar-la bé, o si et donessin per fer a la brasa uns daus per estofar, o si te la donessin passada, o sense reposar, o si seguissin una frívola moda temporal. Doncs això és el que passa amb els suposats llibreters. I no passa res, ningú no es queixa.
.
Sort que hi ha llibreters de debò. Gent que llegeix, que és capaç de saber els teus gustos, que té sensibilitat i gust, que estima els llibres, la lectura i la literatura, gent que són bons professionals. Sort en tenim.
.
Només fer un prec: aneu a llibreries de debò, amb llibreters de debò. I (important) no us fieu de les aparences. A vegades, molta façana, molta aparença i bon renom amaguen un ben pobre contingut.
.
I una proposta: Oi que existeix un carnet de capacitació per vendre aliments o per fer segons quines feines? Per què no s'imposa un examen de capacitació per a llibreters? Potser perquè si es fes ens quedaríem gairebé sense? (veient el que he vist, no m'estranyaria)
.

Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?