25.11.04

 

però... existeix lleida?

.
Vaig llegir a l'Avui del dissabte o diumenge passat que s'havien donat a Lleida els Premis Vallverdú d'Assaig i Màrius Torres de Poesia. Ho explicava bé, amb una foto dels guanyadors i tot això. I esperava que en parléssin altres diaris del país. I no. I esperava una mica més d'informació en dies successius; sobre les obres premiades, sobre els autors... I tampoc. Després de la notícia ràpida d'urgència, res més.
.
És que són uns premis de segona fila? Doncs no. Tenen prou història i prou prestigi i els han guanyat autors importants, els jurats són de prestigi i són premis que han fet molta feina en aquest país on l'assaig sobretot és un parent més pobre que les rates.
.
És que els de Lleida no es preocupen de divulgar el premi i fer-ne ressò? No tinc dades, però m'hi jugaria alguna cosa que hi han posat tota mena d'esforços i de recursos.
.
És que els guanyadors són mediocres i desconeguts? De cap manera. Pere Ballart ha guanyat el premi Vallverdú. Ballart deu ser un dels pocs homes savis que parla de poesia, i en parla molt bé. El seu assaig sobre la ironia (Eironeia, la figuración retórica en el discurso literario moderno. Ed. Sirmio) i el llibre El contorn del poema (Quaderns Crema) són dues peces essencials per a saber coses de la poesia i de la poètica, i per adonar-se que encara queda gent que pensa i escriu bé. I Júlia Zabala, el de poesia. Amb tres llibres publicats, Zabala és una de les veus joves de la poesia del País Valencia. El premi li serviràsegurament perquè se la prengui més seriosament i pugui ser alguna cosa més que "una jove promesa valenciana". Uns premis, doncs, molt ben atorgats (sense saber, és clar, qui més s'hi presentava).
.
Doncs, per què no se'n parla tant com d'altres premis molt menys importants? Perquè es fan a Lleida, segurament. Així de simple, ras i curt. Lleida és tan lluny de Barcelona!!!
.
I així ens va. I després direm que ens hem d'acostar a València i a les illes. Si ni a Lleida no arribem!

Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?