13.3.05

 

o.m.

.
Vaig anar a comprar la revista folc, que inclou un dvd amb un documental sobre l'Ovidi Montllor i un concert del 85, i me l'he mirat ara fa una estona.
.
Un cosa que queda molt i molt clara és la consciència que tothom té del mal tracte que es va donar a aquest excepcional artista i excepcional persona, que és un reflex de l'oblit i el mal tracte a molts dels qui van deixar la pell per sortir del forat negre del franquisme i la societat franquista. I per la majoria d'artistes d'aquest país, independentment de la cosa politica.
.
També queda clar que, com en les grans obres, el seu treball és vàlid i vigent. I que amb tocs de Heavy o del que sigui té encara valor i actualitat.
.
El que potser no queda clar (o sí?) és que al costat de l'oblit a què es va postergar l'Ovidi, hi ha molta molta gent, centenars, milers, que no l'havien oblidat mai, que van seguir escoltant-lo i ajudant-lo (això, els que el conexien). Els centenars, o milers, que l'escoltàvem i encara l'escoltem, que vivim amb les seves cançons, que sentim la seva veu llegint els poetes; que quan llegim V. Andrés Estellés, per exemple, el llegim amb la seva lectura, amb la seva veu; que ens hem fet addictes, per exemple, al "Coral romput" (i en som més del que pugui semblar); que el trobem a faltar (com artista, molts; com a persona, els que el conegueren). Devem ser molts els que hem acabat de veure el documental amb els ulls humits i les galtes molles. Som molts els que l'estimem i l'admirem.
.
Hi ha molta gent en aquest país que és ovidiana. Que mai no ha sortit al carrer a manifestar-ho; que mai no ho vam poder expressar en un concert multitudinari, perquè no és el cas (i perquè mai en va tenir la ocasió). Però som molts.
.
I en el documental s'hi veu el Toti Soler, el Pi de la Serra... Quin tracte els estem donant? Caldrà esperar que es mori el Toti per reconèixer-lo com un dels millors? Caldrà esperar que el Quico faci 80 anys per agrair-li els serveis prestats? (Del Raimon no en parlo, perquè ja se'n cuida ell mateix, tot i que també se'l té en un raconet).
.
I de trona, al dvd, un concert del 85 a TV3. Molt bé. Però la tragèdia és que pràcticament no n'hi ha cap més. La TV nostra no li va oferir gairebé res més que això en anys i anys (i un altre del que n'hi ha un parell de cançons). Però que no corrin; ja no hi són a temps. Ni amb els qui encara són vius. Que no vagin ara a fer programes per quan es morin els altres. Val més que els conservem en la memòria.
.
Ho diu la Núria Cadenes al final del reportatge: "L'ovidi tenia raó: No se'n va, és qui torna". Ben cert. I torna sempre, i més fort.
.

Comments:
Sóc menorquí, estim la llengua catalana, però no tenc res a veure amb tot aquest món cultural(?)que descriviu.
M'he vist citat a un blog teu i t´ho agraesc. Si em dónes una adreça, m'agradaria enviar-te un llibre meu.

Gràcies!

PonçPons

Ponç Pons
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?