16.10.05

 

marsé / janer

.
Entenc molt bé Juan Marsé, “obligat” a llegir-se desenes de novel·les que busquen fama i diners.
Entenc molt bé que li sortís la rabieta i que digués d’una vegada que tot allò era no-res, pàgines de lletra i prou.

I va la Maria de la Pau Janer i diu (TV1, ho tradueixo del castellà): És bo que hi hagi polèmica, i si el premi no és per unanimitat, és que hi ha algun membre del jurat a qui no ha agradat la novel·la, i aquest cop ho ha manifestat amb molt de soroll. Però això és l’anècdota; l’important és que he guanyat el premi ...
Senyora Janer: No podria ser al revés: que l’anècdota sigui que vostè (o qui sigui) ha guanyat el premi, i l’essencial és que tot el que es presenta al premi és molt fluix?

Després (TV3) veig una polèmica breu entre Marsé i Janer, Quan Marsé li diu que no s’equivoqui, que ell parla de literatura, i ella de vida literària, la Janer diu que no, que no s’equivoca, que l’errat és el Marsé. I penso en l’entrevista anterior on Janer parla tothora de “seduir” els lectors, però mai de convèncer, d’agradar, de “tocar”.
Senyoreta Janer: em sembla que és vostè la que s’equivoca. Si parlés de literatura no parlaria de seduir, sinó de coses més serioses i profundes.

Planeta ja ha aconseguit el que volia: ara descaradament ha associat la figura de l’escriptor a la figura mediàtica. Aquest any sí. Aquest any, premi i finalista són dues figures de ràdio, televisió, premsa i revistes de xafarderia. Jugada completa.

Ha de ser dur ser un novel·lista de talla com Marsé i veure com aquestes figuretes de sucre candi que amb prou feines saben posar una lletra rere una altra, esdevenen els grans novel·listes del moment. “I per això he escrit i he patit tant?”, deu pensar Marsé.

El que no entenc és perquè Marsé es presta a fer de jurat del Planeta. És clar que deu estar molt ben pagat, i no sé com van les finances dle senyor Marsé, però per poc que pugués hauria de deixar-ho córrer. El seu cor delicat li agrairà.

I nosaltres, més arguments (de xafarderia, de vida literària i, quan surti el llibre, de literatura) per a suportar cada dia menys aquesta pava (Maria de la Pava Janer, que diu un amic)
-
-
(Si algú ha trobat a faltar aquesta pàgina, ens sap greu. Hi ha coses incontrolables, i van com van. Provarem de ser més fidels --però no sabem a qui ni a què.)

Comments:
D'acord en quasi tot.
No ets massa benèvol amb Juan Marsé?
N'hi havia per tant? Havia de dir-ho en aquell moment i en aquell lloc?
Que la novel·la no serà literatura, ni bona ni dolenta, ja ho sabem: es tracta del Planeta.
Així, doncs, res de nou: un acte de societat més al ritz, amb més periodistes del dor que de la cultura, i anar tirant.
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?